Hur mycket billigare har fjärrvärmen blivit för Vadstenas fjärrvärme abonnenter efter kommunens rättstvister med Solör?
240104 lämnade Konsensus (K) in en skrivelse om att vi föreslog att Kommunstyrelsen skulle uppdra till kommundirektören att ta fram en ekonomisk redovisning av ”Solör-ärendet”. I Kommunstyrelsen 240115 beslutades att ärendet skulle lämnas till Kommunstyrelsens förvaltning för beredning.
Redovisning av det ekonomiska utfallet presenterades på Kommunstyrelsen 240610 i form av en 25 sidig rapport benämnd ”Fjärrvärme – Solör. Kortfattad redogörelse av vidtagna åtgärder med ekonomisk redovisning”. 5 sidor (20%) av denna rapport handlar om den ekonomiska redovisningen samt kommentarer på de frågeställningar vi ställde när vi väckte ärendet. Övriga sidor i rapporten upplever vi vara någon form av förklaring till varför den juridiska processen startades och drevs vidare till Hovrätten efter att Kommunen hade förlorat i Tingsrätten. Hovrätten fastställde Tingsrättens dom, men justerade advokatarvodena som kommunen skulle ersätta Solör med.
Den ekonomiska delen av rapporten som redovisades på Kommunstyrelsen den 240610 visade sig innehålla en rad felaktigheter vilka Konsensus påpekade innan ärendet skulle upp till redovisning i Kommunstyrelsen. Efter att rättningar i rapporten hade gjorts, så sent som på sittande möte, fick ledamöterna en reviderad version av rapporten efter mötet.
Rapporten visar att kostnaderna har uppgått till 6,8 miljoner avseende i huvudsak kostnader för båda parters advokatkostnader, vilka kommunen i egenskap av förlorare av tvisten dömdes att betala. För övrigt ingår en del ytterligare köpta tjänster samt räntekostnader på 442.000 kr till Solör.
Vi anser att den ekonomiska redogörelsen bortser från flera ytterligare kostnader som är en direkt konsekvens av att den juridiska processen startades och därmed också ska var med när det görs en samlad bild över kostnaderna för denna process.
Nerlagd tjänstemannatid. I kommunens ersättningar till Solör ingår bl.a ca. 130.000 kr för nerlagd tjänstemannatid. Vår bedömning är att Kommunens tjänstemän har lagt ner lika mycket tid till en liknande kostnad som för Solör. Detta förklaras i rapporten med att det ingår i uppdraget som tjänsteman att utföra detta arbete och tidsredovisning per arbetsuppgift görs inte i den kommunala verksamheten. Det i sig väcker en del övriga frågor.
Upphörande av storkundsrabatt. I och med att avtalet upphörde att gälla i mars 2021 och att den juridiska processen strax därefter igångsattes av kommunen tvingades kommunen att skriva ett nytt leveransavtal med Solör för att förvissa sig om det skulle levereras fjärrvärme till VFAB:s bostadsfastigheter samt till kommunens egna fastigheter. Fram t.o.m. mars 2021 hade kommunen och VFAB en storkundsrabatt på fjärrvärmen på ca. 8% vilken efter detta datum togs bort och ingen förhandling gjordes om att rabatten skulle bestå. Kommunen och VFAB har under åren 2021 – 2023 haft värmekostnader för i genomsnitt 12,5 miljon per år vilket borde ha gett ca 1 miljon i årlig rabatt. Alltså en merkostnad på 3 miljoner under de senaste tre åren. Vi anser att VFAB:s hyresgäster ska kompenseras för denna merkostnad men det kommenteras i rapporten med förklaringen ”Hade VFAB förhandlat enbart för sina fastigheter hade prisbilden kanske varit en annan.” En mycket märklig förklaring då VFAB:s andel av kommunkoncernens inköp från Solör motsvarar ca 65%. Hade VFAB gjort egna förhandlingar hade de istället möjligen kunnat erhålla en högre rabattsats. För tillfället har inte VFAB:s VD tillåtelse att förhandla nytt avtal.
Egen investering i infrastruktur för fjärrvärme på Karlsfrid. I detaljplanen för Karlsfrid är det angivet angående fjärrvärme:” Solör Bioenergi är huvudman för allmänna fjärrvärmeledningar och svarar för utbyggnad, drift och underhåll fram till anvisad servisplats.” Trots denna tydliga skrivning har Kommunen anlitat Tekniska Verken i Linköping för en kostnad av närmare 1 miljon för material och arbete till fjärrvärmenätet på Karlsfrid, detta ”med anledning av den pågående konflikten.”
Sammantaget ger våra beräkningar att merkostnaden för Kommunen har blivit ca. 10 miljoner samt att det gjorts ett utlägg på ca. 1 miljon för fjärrvärmeinfrastruktur i Karlsfrid borde ha tagits av Solör enligt vad som är beslutat i detaljplanen.
Vi avslutade vår skrivelse med att ställa en fråga om majoritetens politiker samt Kommunens tjänstemän fortfarande tror på att en överföringsledning från Mjölby skulle ge billigare fjärrvärme samt om det har tagits fram någon kalkyl på detta? Dessa frågor förblev obesvarade i redogörelsen.
Det vi söker svar på är hur ska majoriteten nå målet att erbjuda Vadstenas fjärrvärme abonnenter ett lägre pris när vi ser att ca. 10 miljoner av skattebetalarnas medel har gått förlorade och att fjärrvärmepriserna fortsätter att gälla utan rabatt så länge Kommunen avstår från att sätta sig vid förhandlingsbordet.
Konsensus – För Vadstenas Bästa