Hur tänker majoriteten kring den framtida fjärrvärmen?


 

Konsensus i Vadstena har många frågor till den sittande majoriteten hur man ska hantera frågan kring fjärrvärmen i Vadstena.

Hovrättens dom i tvisten mellan Solör Bioenergi AB (Solör) och Vadstena kommun har nu vunnit laga kraft. Hovrätten delar tingsrättens bedömningar. Vadstena kommuns talan ska därför ogillas och tingsrättens dom står fast. Det kommunen nu har att göra är att ta konsekvensen av denna process som bland annat är att betala de utdömda kostnaderna för Solörs advokater samt ränta (12 procent nuvarande nivå) på detta belopp från tingsrättens dom den 10/11 2022.

Konsensus (K) lämnade den 4 januari 2024 in en skrivelse till kommunstyrelsen med en begäran om en ekonomisk redovisning om vad processen mot Solör har kostat inberäknat både direkta och indirekta kostnader.  Det är den totala kostnadsbilden för hela ärendet/processen som vi efterfrågar.  Kommunstyrelsen beslutade att lämna skrivelsen till förvaltningen för beredning. Vi ser fram emot en heltäckande och transparent rapport så snart som möjligt.

Många invånare hörde av sig till oss efter att domen blev offentlig och vi kan konstatera att det råder stort intresse att få veta hur kommunen ser på framtida leveransen av fjärrvärme till Vadstenas befintliga och framtida fjärrvärmeabonnenter. Det kan konstateras att både Tekniska Verken AB och Mjölby-Svartådalen Energi AB har haft en aktiv roll med anledning av uppsägningen av avtalet med Solör samt under den efterföljande rättsprocessen och därefter.

Invånarnas frågor om framtiden aktualiseras ytterligare i och med att kommunen gör en egen investering i ett distributionsnät för fjärrvärme på Karlsfridområdet. Hur ska detta tolkas? Med vetskap om att kommunen i tings- och hovrätten, utan framgång, har drivit en linje om att man ska ha rätt att få förvärva det befintliga distributionsnätet som till sin helhet ägs av Solör känns detta oerhört märkligt att med skattemedel investera i ett parallellt distributionsnät. Vän av ordning undrar då var fjärrvärmen ska komma från, som ska distribueras i kommunens egna rör? Vilken roll har Tekniska Verken AB/Mjölby-Svartådalen Energi AB i etableringen av kommunens egna distributionsnät på Karlsfrid? Hur mycket av skattebetalarnas pengar grävs ner i backen på Karlsfrid i form av fjärrvärmerör som normalt är en kostnad för fjärrvärmeproducenten som sedan tar ut kostnaden från abonnenten i form av anslutningsavgifter.

Det vore välkommet om KSO Peter Karlsson (M) förklarar hur den politiska majoriteten tänker för att lyckas införliva löftet med lägre fjärrvärmekostnader till invånarna? Har kontakter tagits med Solör för att förhandla fram ett rabatterat avtal, vilket kommunen hade innan uppsägningen av tidigare avtal. Hur kommer det sig att kommunen har investerat i egna fjärrvärmerör på Karlsfrid? Vem ska leverera fjärrvärmen där? 

Vad Konsensus vill är det ingen tvekan om; sitt ner med representanter för Solör och diskutera fram ett långsiktigt nytt samarbetsavtal med fokus på säkra, miljöriktiga och prisvärda fjärrvärmeleveranser till Solörs samtliga kunder. Precis så som vi föreslog tidigare, istället för att väcka den dyra rättsprocessen. 

Frida Edholm, Bengt O-Petersson, Jonas Carlsson

Konsensus – för Vadstenas bästa