Konsensus föreslår ett nytänkande kring utredning om äldreboenden i Vadstena.

(dokument som PDF)

Med anledning av att det finns skäl att se över kommunens resurser för särskilt boende har Konsensus haft diskussioner om på vilket sätt vi över tid vill förändra och utveckla detta. I dessa diskussioner har det visat sig att det krävs en del följdbeslut för att möta den förväntade ökningen av invånare i åldersgruppen 65+

De förutsättningar som vi har utgått från är i huvudsak det offentliga material som finns tillgängligt från SCB samt SKR. Vi är väl medvetna om att demografin i Vadstena till vissa delar avviker från genomsnittet i landet. Detta har vi i möjligaste mån tagit hänsyn till.

Vi vill med denna text lite mera fördjupat förklara för invånarna vilka frågor vi kommer att driva i det politiska rummet samt vilka satsningar vi vill prioritera inom äldreomsorgen och lyfta fram andra verksamheter som ofta kommer i skym undan, för att skapa så bra möjligheter som möjligt för de invånare som är i behov av någon form av stöd.

VÄTTERNGÅRDEN

Detta är ett mycket väl fungerande äldreboende med ett läge som är helt suveränt där varje lägenhet har sjöutsikt och det finns en fin trädgårdsmiljö på fastigheten.

Vårt förslag är att det hyresavtal som löper ut den 31/12 2025 ska förlängas med 10 år, alltså inte sägas upp.

I detta äldreboende finns det 54 lägenheter för särskilt boende.

WASAGÅRDEN

Verksamheten bedrivs i dag på ett sätt, i lokaler, som inte är lämpligt för sitt ändamål. Arbetsmiljöverket har framställt ett antal krav på förbättrad arbetsmiljö.

Gjorda utredningar visar att det är komplicerat och därmed även kostsamt att renovera byggnaden för fortsatt särskilt boende.

Vår bedömning är att den verksamhet med särskilt boende som i dag bedrives i byggnaden ska ersättas med en ny byggnad för särskilt boende som är beskrivet längre ner i denna handling.

Det vi kan läsa oss till i utredningen om byggnadens stomme i Wasagården visar på att den är så pass bra så att det är möjligt att konvertera den till att rymma annan verksamhet.

Byggnaden har ca. 8.000 kvm bruttoarea (BTA) och betingar ett väsentligt värde i ägarens (VFAB) räkenskaper.

Vårt förslag är att uppdra till VFAB att titta på möjligheterna för denna byggnad, att renovera den och att det i byggnaden kommer att erbjudas ett blandat utbud av boendemöjligheter och verksamheter som beskrivs nedan.

TRYGGHETSBOENDE

Med vetskap om att fler och fler äldre har önskemål om att bo hemma så länge som möjligt innan det är dags för Särskilt boende anser vi att tillgången till trygghetsboende är en passande variant. I Vadstena finns det sedan tidigare ett trygghetsboende som har visat sig vara väl fungerande. Vi anser att det är stor vikt att framtida trygghetsboende ska ha en central placering och i en miljö som förstärker de boendes välbefinnande. Vi ser också ett mervärde för de boende då vi även vill föreslå andra verksamheter i byggnaden till glädje för de boende.

Detta trygghetsboende erbjudes till allmänheten under förutsättning att de uppfyller vissa krav såsom t.ex. att en av de som är hyresgäster i en lägenhet skall ha en ålder av minst 65+

Vårt förslag är att delar av byggnaden bygges om till ca 30 lägenheter enligt konceptet trygghetsboende. För denna verksamhet bedömer vi att det går det åt ungefär 2.400 kvm av byggnadens totala yta.

Renoveringskostnad bedömer vi att den uppgår till ca 84 milj.

BISTÅNDSBEDÖMT TRYGGHETSBOENDE

Sedan den 2 april 2019 finns också en ny särskild boendeform, så kallat biståndsbedömt trygghetsboende. Denna boendeform är till för äldre människor som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som därutöver har behov av att bryta oönskad isolering. I biståndsbedömt trygghetsboende får den äldre möjlighet att komma till ett boende som t.ex. kan erbjuda gemensamma måltider, kulturella aktiviteter och umgänge. Denna boendeform, som ges med stöd av socialtjänstlagen, kräver biståndsbeslut från kommunen.

Vårt förslag är att delar av byggnaden Wasagården bygges om till ca 15 lägenheter enligt konceptet Biståndsbedömt Trygghetsboende. För denna verksamhet bedömer vi att det går det åt ungefär 900 kvm av byggnadens totala yta.

Renoveringskostnad bedömer vi att den uppgår till ca 32 milj.

KULTURCENTRUM OCH KULTURSKOLAN

Vadstena har ett rikt kulturliv vilket skapar en stor del av den själ som är så viktig för att upprätthålla och förstärka Vadstenas profil.

Aktiva föreningar söker ständigt lokaler för möten, publika tillställningar, framträdanden m.m. Konstnärer och konsthantverkare söker ateljéer där de kan utöva sin konst och sitt hantverk. Vi föreslår därför att kommunen skapar ett kulturcentrum där kommunen kan möta efterfrågan och erbjuda lokaler i ett samlat område.

Ett kulturcentrum i denna byggnad skulle också berika boendemiljön för de som bor i de olika varianterna av trygghetsboende då bl.a. kulturella aktiviteter anses vara en bra aktivitet för att bl.a. motverka oönskad ensamhet.

Ett nytt inslag i näringslivet är att Föreningshuset i Vadstena AB har etablerats. I ett samtal om kulturcentrum är det viktigt att ha en dialog med den verksamheten.

I kombination med kulturcentrum anser vi att det också är lämpligt att kulturskolans verksamhet där lokalerna kan samnyttjas av kulturcentrum och kulturskolan. Kulturskolan och kulturcentrum i samverkan kan bidra till att det i byggnaden blir en stimulerande boendemiljö för de hyresgäster som bor i byggnaden samt även för de hyresgäster som bor i närområdet som t.ex. trygghetsboendet på Kalkhagen samt lägenheterna på Gustav Vasas väg.

Vårt förslag är att delar av byggnaden byggs om till kulturcentrum med utrymme för kulturskolan. För denna verksamhet bedömer vi att det går det åt ungefär 1.000 kvm av byggnadens totala yta. Kulturskolan har under de sista åren flyttats runt mellan lokaler och behöver en fast punkt att kunna vara i, som fungerar långsiktigt.

Renoveringskostnad bedömer vi att den uppgår till ca 30 milj.

HEMTJÄNST, HEMSJUKVÅRD och BOENDESTÖD

Administration och arbetsledning för Hemtjänsten och Hemsjukvården bedrives i dag i lokaler som hyrs av extern fastighetsägare. Vårt förslag är att denna verksamhet flyttas till ett nyrenoverat Wasagården.

Då denna byggnad kommer att innehålla olika varianter av boenden och vissa av dem är att betrakta som mellanboenden föreslår vi att kommunens funktion för att ge boendestöd flyttas till denna byggnad.

Vårt förslag är att delar av byggnaden byggs om för att rymma dessa verksamheter. För dessa verksamheter bedömer vi att det går det åt ungefär 400 kvm av byggnadens totala yta. Samma yta som man idag hyr i företagshuset.

Renoveringskostnad bedömer vi att den uppgår till ca 8 milj.

TRAPPHUSBOENDE

Mot bakgrund av det suveräna läge som denna byggnad har med närhet till centrum, slotts- och hamnområdet samt hållplats för kollektivtrafik vill vi att man utreder möjligheten till trapphusboende. De personer som har exempelvis någon form av psykisk ohälsa och som är beviljade boendestöd är en målgrupp för trapphusboende. Det är en boendeform som man har diskuterat i Vadstena kommun under många år, men inte kommit till skott med. Nu finns möjligheten att utreda det på riktigt om Wasagården på sikt inte ska inrymmas av äldreboende. En behovsutredning behöver givetvis genomföras för att kunna få fram hur många lägenheter som är aktuella.

Renoveringskostnad beroende på behov av antal som en utredning slår fast.

SAMMANFATTNING WASAGÅRDEN

Vårt förslag för nyttjande av Wasagården som ersättning för det uttjänta särskilda boendet innebär:

Trygghetsboende 30 lägenheter 2.400 kvm 84 milj

Biståndsbedömt Trygghetsboende 15 lägenheter 900 kvm 32 milj

Kulturcentrum / Kulturskola 1.000 kvm 30 milj

Hemtjänst/Hemsjukvård/Boendestöd 400 kvm 8 milj

Trapphusboende Oklart hur många som behövs

BIRGITTAOMRÅDET

Som en följd av att vi föreslår att det nuvarande särskilda boendet på Wasagården ska ersättas med ett nytt särskilt boende har vi inventerat de olika möjliga placeringarna av ett nytt särskilt boende. Vi har då lagt vikt vid att det nya särskilda boendet ska ha en strategiskt bra placering som kan erbjuda en bra närmiljö där de boende befinner sig i en social miljö som ger dem stimulans och glädje.

Vi vill föreslå att det nya särskilda boendet kombineras med en förskola i en gemensam eller närliggande byggnad. Den plats vi har funnit som mest lämplig för denna kombinationsbyggnad är Birgittaområdet.

Birgittaområdet är i behov av en ny övergripande detaljplan. Denna detaljplan vill vi ska få hög prioritet i samhällsbyggnadsförvaltningens arbete. Det är flera verksamheter som i dag bedrivs på Birgittaområdet som inom något år kommer att vara nerlagt för att bedrivas i andra nya eller nyrenoverade byggnader utanför Birgittaområdet. Detta gör att det är angeläget att det snarast kommer fram en ny detaljplan som kan ge en inriktning på hur Birgittaområde ska utvecklas.

Vår bedömning är att det nya särskilda boendet ska ha en kapacitet av ca 70 lägenheter. Tillsammans med Vätterngården kommer kommunen i så fall att ha en kapacitet av drygt 120 lägenheter. Under förutsättning av att kommunen även kommer att kunna erbjuda olika former av mellanboenden innan det är dags för särskilt boende tror vi att denna kapaciteten är tillräcklig under överskådlig tid.

Då det är beslutat att den befintliga förskolan Gullvivan ska ersättas med en ny förskola anser vi att en placering av denna förskola på Birgittaområdet är den bästa placeringen av de olika platser som hittills har diskuterats.

Vi bedömer att denna förskola kan behöva ha en kapacitet på ca. 100 barn.

Oavsett om man löser kombinationen särskilt boende / förskola med en gemensam byggnad eller att det blir separata byggnader på samma fastighet är det viktigt att det tas hänsyn till möjligheten att på sikt kunna bygga ut båda dessa verksamheter med ytterligare någon avdelning för båda verksamheterna. Motivet till vårt förslag att i anslutning till varandra ha både särskilt boende och förskola är att det på andra orter har bedrivits liknande verksamhet med mycket bra resultat. Bl.a. har det påtalats betydelsen av umgänge och närhet till social kontakt mellan olika generationer.

Vår bedömning är att den bruttoyta som åtgår för 70 lägenheter är ca 6.300 kvm till en beräknad kostnad av ca. 300 milj.

Till förskolan beräknar vi att det krävs ca. 1.300 bruttoyta till en beräknad kostnad av ca. 62 milj.

KOSTNADSBERÄKNINGAR

Våra kostnadsberäkningar är gjorda utifrån officiella nyckeltal och vill peka på ett så pass korrekt budgetbelopp som är möjligt att nå utifrån kända fakta. Kostnaderna är beräknade utifrån 2024 prisnivå. De ovan angivna förslagen om Trygghetsboende och gemensamhetslokaler ger underlag för ca 9 miljoner i statliga bidrag.

FÖRVÄNTADE EFFEKTER

  • Vadstenas profil som en kommun som erbjuder fin boendemiljö och fritidsmiljö för alla åldrar kommer att stärkas.

  • Detaljplanearbetet över Norra Kvissberg kan snarast återupptas för att bredda möjlighet för byggnation av villor med äganderätt.

  • Bevarande av fastigheten Wasagården möjliggör delvis nya och moderna boendeformer.

  • Närheten mellan trygghetsboendet på Kalkhagen och nyetablering på Wasagården ger möjlighet till gemensamma aktiviteter.

  • Möjligheten att skapa ett kulturcentrum samt att kulturskolan ges bättre långsiktiga förutsättningar.

  • Hemsjukvård, hemtjänst och boendestöd får nyrenoverade lokaler.

  • Utökade lokaler för kulturell och social gemenskap.

  • Motverkar ofrivillig ensamhet.

  • Kombinationen äldreomsorg och förskola möjliggör en miljö för ökad förståelse mellan generationer.

  • Byggnation av äldreboende på Birgittaområdet med närhet till Vätterngården och vårdcentralen ger samordningsvinster.

  • Vårdcentralen kan byggas på tidigare anvisad yta.


 
 

Söker du mera information eller vill bli medlem. Välkommen att kontakta oss via e-post info@konsensusvadstena.se